Четверг, Август 11, 2022

Пятница, 12 Ноябрь 2021 09:57

Законодавче врегулювання обігу цивільної вогнепальної зброї в Україні

У Комітеті з питань правоохоронної діяльності відбувся круглий стіл щодо Проблемних питань законодавчого врегулювання обігу цивільної вогнепальної зброї в Україні по обговоренню проектів Законів України № 5708 "Про право на цивільну вогнепальну зброю" та № 5708-1 (альтернативний) "Про право на самозахист та володіння цивільною вогнепальною зброєю".

В роботі круглого столу взяли участь народні депутати України, представники міністерств, правоохоронних органів, навчальних закладів, громадських організацій та спілок зброярів.

В ході засідання було обговорено:

- питання щодо права фізичних осіб, юридичних осіб - суб’єктів охоронної діяльності на придбання, володіння, зберігання, носіння, збут цивільної вогнепальної зброї, у тому числі короткоствольної нарізної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими пулями;

- створення реєстру цивільної вогнепальної зброї, суб’єктів його ведення, захисту конфіденційної інформації бази даних реєстру;

- застосування цивільної вогнепальної зброї задля самозахисту.

Це не перша спроба прийняти відповідний Закон і є тенденція до збільшення кількості однодумців серед громадської спільноти, народних депутатів та представників МВС.

На круглому столі, зокрема, звучали наступні тези:

по проекту Закону 5078 (основний) «Про право на цивільну вогнепальну зброю»:

- автори проекту Закону 5078 (основний) «Про право на цивільну вогнепальну зброю» в частині внесення змін у Закон України «Про охоронну діяльність», не врахували напрацювань членів робочої групи і положень попередніх проектів Законів № 1222 і 1222-1;

- проект Закону 5708 «Про право на цивільну вогнепальну зброю» погіршує існуючий нормативний порядок володіння і застосування «травматичної зброї» охоронниками підприємств охорони, які мають відповідні дозвільні документи та ліцензію МВС України. Прийняття цього Закону суттєво погіршить нинішній рівень охорони об’єктів і забезпечення безпеки охоронників;

- проект Закону 5708 «Про право на цивільну вогнепальну зброю» надає додаткові преференції державній поліції охорони, єдиній в Україні структурі, що має право надавати послуги охорони з вогнепальною зброєю.

Щодо альтернативного проекту Закону 5708-1 «Про право на самозахист та володіння цивільною вогнепальною зброєю»:

проект Закону 5708-1 підвищує можливість забезпеченості підприємств охорони вогнепальною зброєю і їх працівників і вводить поняття «службової зброї», суттєво розширює можливості охоронних підприємств в праві придбання, володіння, зберігання, носіння цивільної вогнепальної зброї, у тому числі короткоствольної нарізної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями.

Наявний нормативний порядок «наявності травматичної зброї» у охоронників охоронних підприємств дозволяють мати відповідну зброю на обліку. Проте з існуючих підприємств тільки близько сотні мають відповідну зброю та умови її зберігання. Для більшості підприємств отримання таких дозволів та дотримання усіх норм та вимог є дуже вартісним та накладає велику відповідальність на їх керівників.

Голова комітету Верховної Ради України з правоохоронної діяльності запропонував подати озвучені зауваження і правки до проектів закону в письмовому вигляді до Комітету. Тож найближчим часом матимемо змогу достукатися до авторів Закону.