Вторник, Июнь 28, 2022

Суббота, 27 Ноябрь 2021 11:21

Безпека та взаємодія з правоохоронними органами: відбулося засідання Комітету законності, правопорядку, ТРО та мобілізації Громадської ради при ХОДА

25 листопада 2021 року відбулося засідання Громадської ради при ХОДА.

Комітет законності, правопорядку, ТРО та мобілізації.

В засіданні брали участь:

Члени Комітету законності та правопорядку, ТРО та мобілізації Громадської ради при ХОДА Сергій Усов, Вадим Ботвінов, Дмитро Штабський, Голова комітету з питань бюджету Громадської ради при ХОДА Скуратович Євгенія, Голова Комітету по екології Громадської ради при ХОДА Ігор Кульшан, Секретар Громради при ХОДА Ганжук Олексій, Член Громради при ХОДА Старченко Віктор, Лавріненко Олександр – ГО "Союз працівників сфери безпеки", депутат – Мирошниченко Альона, депутат та правозахисник – Козлов Юрій, Голова Громадської ради при ХРДА – Святенко Роман, голова комітету з питань взаємодії з правоохоронними та контролюючими органами Громадської ради при ХРДА – Геращенко Ігор, Патрульна Поліція – Скицький Роман, правозахисник, адвокат – Дмитро Тимошенко, Правозахисник, УБД – Джига Андрій, Експерт держпраці – Боровский Мирослав, Податкова служба – Охріменко Людмила, Слідче управління ГУНП в Харківській області – Хапіліна Анастасія, БО «Допомога дикій природі» – Ловичиновський Валерій та заступник начальника Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Харківської обласної прокуратури Ковальов Сергій.

На порядку денному були:

1. Організація та здійснення громадського контролю правоохоронної діяльності;

2. Координація та оперативна взаємодія з питань захисту прав громадян;

3. Роль правоохоронних органів у захисті екології на Харківщині;

4. Реалізація невідкладних заходів запропонованих на засіданні Комітету ВР України 22.11.2021 року в м. Харкові, у зв'язку з резонансними ДТП.

Головуючі представили концепцію основних заходів з питань організації безпеки на дорогах Харківщини в 5 блоках: законодавча ініціатива; превентивні та медійні методи (ЗМІ, біл-борди); інфраструктурні та організаційні заходи; робота з особовим складом; громадський та державний контроль.

У додатку можна ознайомитися з запропонованими заходами по блокам.

Учасники відмітили, що самому початку взаємодії, наголосили щодо необхідності оперативної комунікації представників відповідного комітету з представниками громадськості та взаємодії громадської ради з правоохоронними органами, а також запровадження громадського контролю.

Громадський контроль – це суспільна діяльність громадських об'єднань, предметом якої є здійснення нагляду за відповідністю діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб Конституції України, законам України, іншим нормативно-правовим актам та за дотриманням ними державної дисципліни.

Представники влади та правоохоронних органів наголосили на недостатній комунікації в регіоні, особливо з віддаленими районами Харківщини. На жаль, більшість інформації про події, що сталися, вони дізнаються зі звернень громадян та ЗМІ. Було запропоновано зробити перші кроки щодо налагодження комунікації з громадами Харківщини: проведення виїзних профільних/цільових засідань та заходів.

Екологічні питання:

На цей час Харківщина займає одне з останніх місць в питанні екології в Україні. Як приклад, учасники підняли питання щодо правоохоронних проблем в Ізюмі та неефективної роботи Департаменту захисту довкілля та природокористування ХОДА. Є проблема розуміння законодавства тих представників правоохоронних органів, що прибувають на виклики громадян в Ізюмському районі. Загалом, далі виїздів робота щодо усунення правопорушень не йде. На території Ізюмського району держава хоче створити національний парк щоб захистити природне різноманіття регіону. Відповідний лист був направлений на ХОДА, але підприємство, що провадить свою діяльність на території лісових масивів, ігнорує рішення держави, яка в свою чергу несе мільйонні збитки.

Питання щодо ефективності роботи ПП:

Учасники засідання запропонували включити представників громадської ради до комісії відбору до правоохоронних органів, зокрема до патрульної поліції.

Було піднято питання щодо розробки регіональної Програми забезпечення безпеки дорожнього руху на території Харківської області (діяла до 2020 року) та включити в неї: аналітику причин автотранспортних подій та інструментів рішення, освітні напрямки, окремі програми для кожної ТГ, допомогу представникам МНС тощо.

В цілому, усі учасники засідання наголосили про важливість налагодження комунікації з мешканцями громад з приводу виявлення правопорушень через зручні канали комунікації.

В багатьох містах України, зокрема, Маріуполі, Вінниці, Ужгороді та ін. давно і ефективно працюють телеграм канали оперативної комунікації   https://t.me/bezpechnemistovinnitsyahttps://t.me/Bezpechnuy_Mariupol.  Жодне звернення людей на цьому каналі не залишається без реакції поліції.

Представники Союзу працівників сфери безпеки наголосили на тому, що дані канали комунікації та взаємодії досить ефективні - в них завжди знаходиться представник поліції, який за лічені хвилини реагує на порушення, передаючи інформацію патрулям.

Вже неодноразово були ініціативи від громадськості запустити "Безпечне місто Харків" https://t.me/bezpechnemistoKharkiv, але на жаль ніякої підтримки з боку влади та правоохоронних органів до цього часу не було. В квітні Союз направляв листи щодо підтримки на голову ХОДА та начальника ГУ НП в Харківській області щодо сприяння розвитку таких каналів комунікації https://t.me/bezpechnemistoKharkiv, проте відповідь дійшла до нас тільки від ХОДА.

З листом можна ознайомитися у прикріплених файлах нижче.